Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 4. február 2015

Plánujete svadbu? Tu je 10 rád pre výber šiat

Blížiaca sa jarná a letná sezóna znamená často aj začiatok príprav na svadobné obdobie. Budúce nevesty si na svoje môže prísť už čoskoro – počas Svadobného veľtrhu, ktorý sa uskutoční 13.

Plánujete svadbu? Tu je 10 rád pre výber šiat

11.2.2015

Blížiaca sa jarná a letná sezóna znamená často aj začiatok príprav na svadobné obdobie. Budúce nevesty si na svoje môže prísť už čoskoro – počas Svadobného veľtrhu, ktorý sa uskutoční 13. a 14. februára 2015 v bratislavskej Inchebe. My sme pri tejto príležitosti navštívili jedného z vystavovateľov, senecký Salón Angel´s, aby sme pre vás pripravili niekoľko zaujímavostí, ale aj rád týkajúcich sa výberu svadobného outfitu a doplnkov.



angels_01


Hoci za hlavnú svadobnú sezónu by sme mohli považovať obdobie letných prázdnin, v skutočnosti sa najviac obradov koná od mája do polovice júla a potom od polovice augusta až do októbra. „Keďže sídlime v Senci, ktorý je turistickou oblasťou, vrchol leta tu patrí predovšetkým dovolenkám, a nie svadbám. Platí to však aj vo všeobecnosti – mnohí pozvaní hostia sú v letných mesiacoch v zahraničí, čomu sa prispôsobujú aj budúci mladomanželia, a preto radšej volia termíny mimo vrcholu letnej sezóny," vysvetľuje Beáta Križanová zo Salónu Angel´s. V každom prípade si treba nechať dostatok času na výber šiat, ktoré neveste dokonale sadnú a v ktorých sa bude počas celého „veľkého" dňa cítiť pohodlne a príťažlivo. Tu je niekoľko rád, ktoré by ste si pri tomto dôležitom rozhodnutí mali vziať na srdce:

angels_08 1. Objednajte sa
Výber šiat by mal v salóne prebiehať len podľa objednávky a mali by ste si naň vyčleniť dostatok času - ideálne hodinu až hodinu a pol. „Venujeme sa vždy iba jednej neveste, vďaka čomu má zabezpečené súkromie, maximálnu starostlivosť, ako aj všetky modely šiat, ktoré má záujem si vyskúšať. Náš individuálny prístup ocenila už nejedna nevesta," hovorí asistentka Salónu Angel´s.

2. Príďte sólo
Ak sa zhodou okolností v rovnakom období vydáva aj vaša kamarátka a máte chuť podniknúť skúšanie šiat spolu s ňou, nemusí to zakaždým dopadnúť podľa vašich predstáv, najmä, ak máte rozdielne konfekčné veľkosti alebo sa vám zapáči rovnaký typ šiat. „Stali sa nám prípady, že na skúšku s nadšením prišli kamarátky, ale obidve odchádzali sklamané a nakoniec si nevybrali ani jedny šaty," spomína Beáta Križanová.

3. Počet „poradcov" sa snažte obmedziť
Síce sa hovorí „viac hláv, viac rozumu", v prípade voľby svadobných šiat to však neplatí na sto percent. Práve naopak, budúca nevesta by si mala na skúšku outfitu vybrať len úzky okruh ľudí, ktorým dôveruje. Takisto sa neodporúča rozosielať fotografie nevesty v odskúšaných šatách množstvu známych a priateľov a urobiť si z toho akési súkromné rodinné hlasovanie. V spleti rôznorodých názorov potom samotná nevesta často zabudne na to, ktoré šaty sa páčili jej osobne a v konečnom dôsledku si vyberie úplne zle.

angels_05

4. Ako fotiť?
„Aby svadobné šaty lepšie vyzneli, používame podstavec. V niektorých salónoch vyslovene zakazujú fotenie, respektíve pózovanie, u nás je to však dovolené. Jedinou vecou, na ktorú by som upozornila, je spôsob fotografovania. Nevestu treba zachytiť z uhla, ktorý bude lichotiť jej postave, a nie naopak. Predovšetkým sa snažte vyhnúť záberom zdola, opticky rozširujúcim postavu. Pamätajte na to, že zlá fotka môže počas rozhodovania skôr uškodiť než pomôcť," radí asistentka Salónu Angel´s.

5. Myslite na detaily
Je dôležité premyslieť celý svadobný outfit, vrátane doplnkov. Zlaté pravidlo hovorí, že k bohato zdobeným šatám patria striedmejšie doplnky či jednoduchší účes. Pri jednoduchých šatách si, naopak, môže nevesta dovoliť aj extravagatnejšie doplnky. V poslednom období sú obľúbené aj tie farebné, či už v podobe farebných topánok alebo kytice. „Opatrne však pri svetríkoch, bývajú obľúbeným doplnkom šiat, rozhodujúci je však ich strih a dĺžka, inak môžu pokaziť celkový dojem zo šiat a zdeformovať postavu nevesty," vystríha Beáta Križanová. V zime sú zasa obľúbené pelerínky či kožušteky.

angels_036. Nie je všetko „zlato", čo sa blyští...
... alebo bižutérii by ste mali venovať rovnakú pozornosť a ideálne si vyberať doplnky vyrobené zo skla, nie z umelej hmoty. Sklo totiž svojím leskom najlepšie podčiarkne zdobenie na šatách. V salóne si môžete vyskúšať, aký typ šperku sa k svadobnej róbe najlepšie hodí, tieto doplnky sa však z hygienických dôvodov nepožičiavajú, preto rátajte s tým, že si ich treba zakúpiť.

7. Prvé sú šaty, až potom obuv
Topánky treba ladiť k šatám, nie naopak! Kúpiť si obuv ešte skôr, než si vyberiete outfit, je veľmi nešťastný krok. Nejde ani tak o výšku opätku, oveľa náročnejšie je trafiť sa do odtieňa či štýlu samotných šiat. Môžete si vybrať aj „nesvadobné" topánky, ktoré ozdobíte peknou klipsňou a po svadbe ich môžete používať bez nej. Saténové lodičky si dokonca dajú prefarbiť a takto upravené využiť ako spoločenské topánky. V popredí sú lodičky s opätkami od 3,5 do 11 cm, pričom nevesty obľubujú najmä topánky na platforme, ktoré sú pohodlnejšie.

8. Nízky ženích či „sporty" nevesta? Žiadny problém!
Ak je ženích nízky, nevesty sa im zvyknú pripôsobovať tak, že zvolia obuv na rovnej platforme, napríklad balerínky. „Tu však treba rátať s tým, že šaty natoľko nevyniknú, pretože v topánkach pri opätku má žena iné držanie tela. Ak sa teda rozhodnete pre balerínky, vyberajte si celokožené, aby ste cítili pohodlne," ponúka riešenie Beáta Križanová a dodáva, že fantázii sa dnes medze nekladú. Volia napríklad gladiátorky v zlatej či striebornej farbe, alebo dokonca svadobné saténové tenisky.

9. Akú bielizeň zvoliť?
Väčšina šiat býva v oblasti poprsia vystužená kosticou, takže bielizeň prakticky nie je potrebná. Pri skúšaní je dobré obliecť si bledú alebo telovú spodnú bielizeň a korzetovú podprsenku.

angels_02

10. Ženích nie je na poslednej koľaji
Ak má nevesta naozaj vyniknúť, musí mať adekvátne oblečeného partnera. V opačnom prípade bude dvojica pôsobiť veľmi nesúrodo. „Odporúčame aj špecializované salóny pre mužov, kde im vedia ušiť oblek na mieru. Spoliehať sa na to, že ženíchovi sadne oblek, ktorý dva roky visel v skrini, často na nesprávnom vešiaku, nie je práve to najlepšie riešenie," pripomína svadobná poradkyňa.

Najdôležitejšia je dobrá nálada a chuť skúšať. „Do salónu treba prísť pripravená na to, že si celú hodinku či dve budete užívať. Veď sa venujeme iba vám, to sa nozaj stáva málokde," podotýka s úsmevom Beáta Križanová. Vo svadobnom Salóne Angel´s si dokonca môžete nechať zorganizovať celú svadbu od A po Z, vrátane výzdoby, kozmetičky a kaderníčky a ďalších vecí. Navyše, nevesta tu má pri výbere svadobných šiat aj zľavu 100 eur na zapožičanie spoločenských šiat po polnoci. Ak si voľbu chce premyslieť, ale do 24 hodín sa do salónu vráti a šaty si objedná, získa aj 15-percentnú „first-moment" zľavu.

TIP
Ak salón navštívite počas Svadobného veľtrhu, môžete získať zľavu 20 % na zapožičanie šiat.

pripravila: Anna Salvová v spolupráci so Salónom Angel´s
foto: autorka a archív Salónu Angel´s

 

    5615

    Súvisiace články