Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 31. máj 2014

DOLCE VITAJ: Taliansky festival na Slovensku

Milovníci talianskej kultúry si čoskoro prídu na svoje. Počas júna a júla sa totiž uskutoční už siedmy ročník festivalu Dolce Vitaj, v rámci ktorého zavítajú na Slovensko významní talianski umelci.Sopránové árieFestival otvorí významná sopranistka Cristina Ferri v klavírnom sprievode Simoneho Marzialiho už v utorok 3.

DOLCE VITAJ: Taliansky festival na Slovensku

31.5.2014

Milovníci talianskej kultúry si čoskoro prídu na svoje. Počas júna a júla sa totiž uskutoční už siedmy ročník festivalu Dolce Vitaj, v rámci ktorého zavítajú na Slovensko významní talianski umelci.

dolcevitaj_002


Sopránové árie
Festival otvorí významná sopranistka Cristina Ferri v klavírnom sprievode Simoneho Marzialiho už v utorok 3. júna 2014 o 19:00 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Diváci sa môžu tešiť na unikátne vystúpenie, pri ktorom sa vďaka komunikácii speváčky s publikom stanú aktívnymi účastníkmi podujatia. „Je nám cťou, že festival Dolce Vitaj otvorí jedinečná sopranistka Cristina Ferri. V rámci programu odznejú známe árie a talianske romance," povedala riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave, Antonia Grande.

dolcevitaj_01_christina_perri dolcevitaj_02_lucia_gardin
Vľavo sopranistka Cristina Ferri, vpravo portrét od Lucie Gardin

Oscarové portréty
V Dvorane Ministerstva kultúry SR si od 3. do 20. júna budú môcť priaznivci fotografie pozrieť unikátne „oscarové portréty" talianskej fotografky Lucie Gardin. Umelkyňu charakterizuje najmä originálny prístup k portrétovému žánru. V minulosti zvečnila osobnosti, ako sú Ennio Morricone, Gianfranco Rosi, Roman Polanski, Yoko Ono, Mickey Rourke, Ridley Scott a mnoho ďalších.

V znamení hudby
Organizátori mysleli aj na fanúšikov hudobného štýlu Nu-Jazz. V rámci európskeho turné, spojeného s prezentáciou nového albumu s názvom Soundtrack System, vystúpi v Design factory v Bratislave 13. júna o 20:00 talianska skupina Gabin, ktorú zaraďujú k popredným predstaviteľom tohto štýlu. V jej produkcii nájdeme aj skladby, ktoré sa objavili v soundtrackoch filmov, ako napríklad Fantastická štvorka či Diabolská svokra. V Spojených štátoch sa však preslávili aj vďaka seriálom Sex v meste, Odpočívaj v pokoji či Klinika Grace. Ich diskografia zahŕňa množstvo medzinárodne úspešných skladieb.

dolcevitaj_03_gabin
Gabin

Tým, ktorí sa prikláňajú skôr k vážnej hudbe, určite ulahodí Koncert Stradivari, ktorý sa uskutoční 17. júna v bratislavskom Dóme sv. Martina. Na legendárnych dobových nástrojoch zapožičaných z rôznych múzejných a súkromných zbierok zaznie hudba od skladateľov I. Zeljenku, T. Albinoniho, J. S. Bacha, A. Vivaldiho, N. Paganiniho, A. Bendu a B. Bartóka. V sprievode Komorného orchestra Sinfonietta Bratislava sa na koncerte predstavia renomovaní sólisti: huslisti Dalibor Karvay a Pavel Bogacz ml., violončelista Peter Baran a mladý, mimoriadne talentovaný 13-ročný huslista Ferdinand Slezák.

dolcevitaj_04_stradivari
Zľava doprava: Dalibor Karvay, Pater Baran a Pavel Bogacz ml.

Pri príležitosti začiatku talianskeho predsedníctva v Rade EÚ zahrá v Bratislave po prvý raz aj známy klavirista a skladateľ patriaci k súčasným hlavným predstaviteľom hudobnej inovácie, Roberto Cacciapaglia. Koncert tohto výnimočného umelca sa uskutoční vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu 3. júla 2014 o 19:30. Tento muzikant sa už dlhšiu dobu venuje hudbe a posvätným tancom, svoju pozornosť pritom zameriava najmä na magickú moc zvuku. Koncert, konajúci sa pod záštitou Ministra kultúry SR Mareka Maďariča a Primátora hlavného mesta SR Bratislavy Milana Ftáčnika, je tak prísľubom silného zážitku.

dolcevitaj_05_caccipaglia
Roberto Cacciapaglia

Cine Vitaj – prehliadka talianskeho filmu
K správnemu talianskemu festivalu patria jednoznačne aj talianske filmy. Prehliadku súčasnej talianskej filmovej produkcie si návštevníci môžu vychutnať v Kine Film Europe od 5. do 8. júna 2014. „Do programu je zaradených až 13 talianskych filmov, pričom veľká časť z nich je na Slovensku prvýkrát v ich distribučnej premiére," povedala výkonná riaditeľka spoločnosti Film Europe Media Company, Lucia Gertli. Pre divákov sú pripravené snímky „oscarového" režiséra Paola Sorrentina, ako aj herecké majstrovstvo Toniho Servilla, jedného z najslávnejších súčasných talianskych hercov.

dolcevitaj_06_cine_vitaj
Taliansky herecký majster Toni Servillo

Vino Vitaj – nech žije talianske víno!
Súčasťou talianskeho festivalu je už tradične aj talianske víno. Ulice Starého mesta Bratislavy budú 6. júna patriť oslave talianskeho vína sprevádzanej živou hudbou. V rôznych podnikoch budú môcť návštevníci za symbolickú cenu ochutnať výber kvalitných talianskych vín a od 17:00 sa o dobrú náladu postarajú kapely Robo Patejdl Band, Gli Amici di Pippo a Business Leaders Rock'n'roll Band. K Taliansku však okrem umenia a vína neodmysliteľne patria aj talianske produkty a špeciality typické pre túto krajinu. Počas festivalu sa v rámci víkendu Bratislavských korunovačných slávností 20. – 22. júna rozloží na námestiach a uliciach v Bratislave putovný trh Mercato Italiano s tradičnými talianskymi výrobkami. Návštevníci si budú môcť zakúpiť rôzne talianske salámy, lahodné syry, šťavnaté olivy, sladké pečivo, krehké sušienky, ako aj dobroty z regiónov Umbria, Toskánsko či Sicília. „Tak, ako každý rok, aj tentoraz je pre milovníkov talianskej kultúry pripravený zaujímavý a jedinečný program a veríme, že každý si v ňom nájde niečo, čo ho nadchne a inšpiruje." vyjadril svoje presvedčenie generálny tajomník Taliansko–slovenskej obchodnej komory, Giorgio Dovigi.

Taliansko v Poprade a vo Zvolene
Aj námestie sv. Egídia v Poprade bude od 18. do 22. júna oslavovať talianske jedlo, víno a kultúru. Vďaka vystavovateľom a umelcom ovládne centrum mesta taliansky temperament a dobrá nálada. Každý deň od 12.00 do 22.00 budú mať návštevníci príležitosť ochutnať talianske špeciality a kúpiť si typické talianske produkty v 24 gastronomických stánkoch. Od 22. do 28. júna sa s talianskou kultúrou budú môcť stretnúť aj návštevníci 41. ročníka festivalu Zámocké hry zvolenské.

dolcevitaj_08

Talianske umenie v Žiline
Dvadsať v jednej, dvadsať krajov v jednom Taliansku, dvadsať umelcov v jednej výstave. Vďaka iniciatíve turínskeho Inštitútu Garuzzo pre výtvarné umenie (IGAV) sa s podporou talianskeho Ministerstva zahraničných vecí uskutoční na Slovensku vzácna výstava 20 talianskych umelcov. Od 18. júla do 20. augusta budete mať v Považskej galérii umenia v Žiline príležitosť zamyslieť sa nad opodstatnením „národného umenia" v dnešnom globalizovanom svete. Túto otázku si totiž kladú vystavujúci mladí umelci, pýtajú sa na koncepciu národnej identity a ich odpovede sa často viažu na kultúru kraja, z ktorého sami pochádzajú.

Viac informácií nájete na stránke www.dolcevitaj.eu.

zdroj: Taliansky kultúrny inštitút/Kharisma


 

    4133

    Súvisiace články