Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 31. máj 2014

Urobte dobrú vec - adoptujte si opusteného psíka

Ak túžite po štvornohom miláčikovi, ktorý vás bude mať naozaj rád, porozmýšľajte nad psíkom z útulku alebo z takzvanej dočasnej opatery. Podobný azyl vznikol aj v Zbyňove pri Žiline, ktorý sme boli nedávno navštíviť.

Urobte dobrú vec - adoptujte si opusteného psíka

4.6.2014

Ak túžite po štvornohom miláčikovi, ktorý vás bude mať naozaj rád, porozmýšľajte nad psíkom z útulku alebo z takzvanej dočasnej opatery. Podobný azyl vznikol aj v Zbyňove pri Žiline, ktorý sme boli nedávno navštíviť. Svoje miesto tu našlo veľa psíkov, ktorí hľadajú nový domov, a najmä milujúceho pána alebo rodinu.

zbynov_01Martina s AirouMať psíka nie je iba zábava, rovnako sa s ním spájajú aj povinnosti. Je to živá bytosť, ktorá veľmi citlivo vníma nezáujem svojho pána a ťažko prežíva, ak ho majiteľ opustí. Bohužiaľ, v dočasnej opatere v Zbyňove sa s takýmito nešťastnými prípadmi stretávajú pravidelne. „Tento súkromný azyl pre psíkov v núdzi vznikol v podstate náhodou. Našla som na ulici psa, ktorého som nemala komu dať. Našťastie, môj šéf vtedy vlastnil pozemok v Zbyňove a veľkodušne ho pre dočasné umiestnenie psíka požičal. Odvtedy uplynul už štvrtý rok a aj s ďalšími dobrovoľníkmi stále pomáhame psíkom v núdzi. Začali sme fungovať ako takzvaná dočasná opatera ‒ súkromný azyl. Nie sme teda oficiálnym útulkom, ak sa psík dostane ku nám, stávame sa jeho vlastníkmi. S novými majiteľmi uzatvárame pri preberaní psíka adopčnú zmluvu. Treba povedať, že od začiatku nás však veľmi podporuje košické občianske združenie Psia duša. Pomáhajú nám napríklad s preplácaním veterinárov, ale aj s množstvom ďalších vecí. Veľmi však oceňujeme aj pomoc zo strany ďalších sponzorov a najmä dobrovoľníkov - "dočaskárov", ktorí si berú psíkov k sebe domov a starajú sa o nich až dovtedy, kým si ich nevezme nový majiteľ. Tento druh pomoci je pre nás, ale najmä pre psíkov najdôležitejší, pretože niektorí nemôžu ísť do "útulku" či už z kapacitných dôvodov, alebo sú pre útulok príliš malí, chorí a v psychicky zlom rozpoložení," hovorí Martina Marčanová, zakladateľka Dočasnej opatery Zbyňov.

zbynov_02Barborka sa okamžite skamarátila s Majlom

Pracovať ako dobrovoľník v azylovom zariadení znamená prácu na plný úväzok - byť 24 hodín na telefóne, upratovať a čistiť koterce, kŕmiť psíkov, starať sa o ich pravidelný výbeh, zháňať finančné prostriedky a nových majiteľov či overovanie rodín, ktoré si psíka zobrali natrvalo... Pre každého to znamená tráviť aspoň hodinu až dve v „dočaske", a to trikrát denne. Napriek neľahkej práci - ktorú, mimochodom, musia zvládať popri vlastnom zamestnaní - a pomerne zložitej „výbehovej logistike" (predsa len, psíkovia majú vlastné povahy a niektorí sa po tom, čo prežili, ešte len učia vychádzať s inými chlpáčmi) nepôsobia dobrovoľníci unavene. Je vidieť, že opusteným štvornohým miláčikom sa venujú naozaj s láskou a dúfajú, že im nájdu dobrý domov. Ak teda máte chuť pomôcť nemej tvári, určite navštívte dočasnú opateru v Zbyňove.

zbynov_03
Dafne je podľa slov Martiny typický „gaučák". Tento veselý malý chlpáč rád leňoší, ale rovnako nepohrdne dobrou prechádzkou. Dafne vyhodil na ulicu v Rajci neznámy majiteľ, rada by venovala svoju lásku novému zodpovednému pánovi.

zbynov_04
Hyperaktívny, ale prítulný Jack Russel teriér s výstižným menom Majlo, ktorý bol dlho „benjamínkom" azylového zariadenia, už medzitým našiel svojho pôvodného majiteľa.

zbynov_05
Bígel Harry má síce „svoju vlastnú hlavu", je však veľmi pokojný a kamarátsky. Rád si robí prechádzky na vlastnú päsť, preto sa na začiatku vyzbrojte dostatkom trpezlivosti.

zbynov_06
Benny je v Zbyňove už pol roka, podobne ako Dafne, aj jeho našli na ulici. Verte však, že prítulnejšieho maznáka pod slnkom nenájdete :-)

zbynov_07
Nikto z dobrovoľníkov nepochybuje o tom, že Aura prežila ťažké chvíle. Bojí sa cudzích ľudí, jej dôveru si preto treba budovať pomaly. Je však veľmi dobrá a za vašu trpezlivosť sa odmení veľkou oddanosťou a láskou.

zbynov_08
Labrador Bonifác (na obrázku vľavo) bol so svojou kamarátkou z azylu Fridou (vpravo) "jedna ruka". Táto nádherná sučka nemeckého ovčiaka odmalička vyrastala v azyle. Všetci sa preto veľmi tešili, keď našla domov na farme. Bohužiaľ, náhodné kontroly ukázali, že idylický život sa zmenil na dlhé dni strávené na reťazi, a tak sa znova ocitla v dočasnej opatere. Obaja psí kamaráti však opäť našli nových pánov - veríme preto, že v nových domovoch už budú konečne šťastní!

zbynov_09
Starší, ale stále veľmi živý psík Dasty prežil celý život s asociálom, nikdy síce nemal núdzu o jedlo, majiteľa však stratil. Radosť určite urobí staršiemu človeku, s ktorým budú na „jednej vlnovej dĺžke".

Pamätajte si: Nikdy neadoptujte psíka s cieľom zadovážiť zábavu svojim deťom, o to viac, ak ide o chlpáča s pohnutým osudom. Vaše deti sa môžu veľa naučiť, ak vám budú so štvornohým miláčikom pomáhať, zodpovednosť za každého psíka však nesiete vy...

Ak chcete podporiť azyl v Zbyňove, či už finančne alebo ako "dočaskár", kontaktujte zbynov@centrum.sk.
Viac informácií nájdete aj na Facebook stránke Dočasnej opatery Zbyňov.

pripravila: Anna Salvová
foto: Juraj Úradník

 

    5071

    Súvisiace články