Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 1. október 2013

Malika Favre: geometricky zvodné ilustrácie

Organické línie jej kresieb, hra so svetlom i tieňom a fascinácia základnými farbami ‒ to sú poznávacie znamenia v tvorbe jednej z popredných ilustrátoriek súčasnosti. Vo svojich dielach vyzdvihuje najmä krásu ženského tela, možno aj preto si ju obľúbili popredné módne magazíny či módne značky.

Malika Favre: geometricky zvodné ilustrácie

1.10.2013

Organické línie jej kresieb, hra so svetlom i tieňom a fascinácia základnými farbami ‒ to sú poznávacie znamenia v tvorbe jednej z popredných ilustrátoriek súčasnosti. Vo svojich dielach vyzdvihuje najmä krásu ženského tela, možno aj preto si ju obľúbili popredné módne magazíny či módne značky. Zoznámte sa ‒ Malika Favre.

Malika_Favre_00_profil


Malika sa narodila v Paríži, kde vyrastala a vyštudovala grafický dizajn, neskôr sa však presťahovala do Londýna, kde žije a tvorí dodnes. Dlhoročný pobyt v dvoch svetových metropolách ju, ako sama tvrdí, veľmi ovplyvnil. „Myslím si, že Londýn ma teraz inšpiruje o čosi viac než Paríž, ale v skutočnosti je v mojich kresbách stále niečo silno francúzske. Aspoň ľudia tak hovoria. Najvhodnejšie by asi bolo povedať, že sa v nich mieša sofistikovanosť Paríža a londýnska nenútenosť. Paríž ma inšpiruje akoby na diaľku, skôr ako akási imaginárna verzia mesta, ktoré viac nejestvuje," opisuje svoje východiská ilustrátorka. Malika miluje krivky a organické tvary a ‒ samozrejme ‒ farby. Jej štýl sa postupom času prikláňa viac ku geometrii a minimalizmu, vyjadruje mnoho iba s pomocou niekoľkých elementov, ale to kresbám dodáva iskru. Maliku vo všeobecnosti ovplyvňuje všetko krásne, počnúc budovami, farbami, končiac zaujímavými líniami.

Malika_Favre_13_vogue_japan
Vogue Japan (október 2013) ‒ A Vision of Beauty

Sofistikované, nie však vulgárne
V roku 2006 začala pracovať pre vychytené multidisciplinárne dizajnové štúdio Airside. V roku 2011 ho však opustila, aby svoju prácu zasvätila ilustrácii. Pracovala v nespočetných projektoch, zahŕňajúcich redakčné témy aj reklamu v magazínoch ako Vogue, The New Yorker, Guardian, Marie Claire, ale aj módne značky, napríklad Gucci, Dolce & Gabbana alebo Aldo. Jedným z kľúčových diel bola Kamasutra, ktorú spracovala pre vydavateľský dom Penguin ako ilustrovanú abecedu. „Najskôr sa mi zdalo, že to bude veľmi jednoduché, ale ako sa ukázalo, bola to obrovská výzva, pretože som musela strážiť mieru, aby ilustrácie jednotlivých polôh boli stále sofistikované, nie však vulgárne. Na začiatku som bola veľmi neistá, ale nakoniec to dopadlo skvelo," povedala Malika pre portál Designboom. Zaujímavým dielom z hľadiska sebaobjavovania a náročnosti spracovania boli podľa samotnej autorky ilustrácie, ktoré vznikli ako súčasť katalógu London Fashion Weeku v roku 2012. V súvislosti s módou sa Malika posunula ešte ďalej, keď navrhla sériu textilných potlačí Hide&Seek s jednoduchými vzorkami a nenápadnými drobnými postavami dievčat, vnášajúcich do prostého artikla príbeh a napätie.

Malika_Favre_01_Aldo

Malika_Favre_02_Aldo

Malika_Favre_03_Aldo

Malika_Favre_04_Aldo
ALDO SS13 Grass & Pool (kresby ako súčasť kampane)

Malika_Favre_05_guardian
Guardian & Observer (príloha The Fashion, Navy is the new black, 2013)

Malika_Favre_06_hideandseek

Malika_Favre_07_hideandseek

Malika_Favre_08_hideandseek
Návrhy textilnej potlače Hide&Seek

Malika_Favre_09_kamasutra
The Kama Sutra A ‒Z (Penguin)

Malika_Favre_10_city
The City

Malika_Favre_11_LFW
Kresba Music pre London Fashion Week (2012)

Malika_Favre_12_dolcegabbana


Malika_Favre_14_vanity_fair_france
Vanity Fair France (2013)

Malika_Favre_15_Be_horoskop
Zverokruh pre francúzsky magazín Be (2013)

Malika_Favre_16_marieclaire
Marie Claire

Malika_Favre_17_shop_hamburg
Ilustrácia pre obchod v Hamburgu

Malika_Favre_17_sunday_times_interior
The Sunday Times (príloha Interior)

pripravila: Anna Salvová
foto: malikafavre.com, Designboom




 

    4370

    Súvisiace články