Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 1. marec 2014

Nika Zupanc: Princezná na poli dizajnu

Punková elegancia, techno chic či dokonca „väčšia než život sám". Takto charakterizujú tvorbu mladej slovinskej dizajnérky médiá po celom svete.Jej poznávacím znamením je však na prvom mieste ženskosť, ktorou je nasiaknutý každý jej výtvor.

Nika Zupanc: Princezná na poli dizajnu

1.3.2014

nicazupanc_01Punková elegancia, techno chic či dokonca „väčšia než život sám". Takto charakterizujú tvorbu mladej slovinskej dizajnérky médiá po celom svete.

Jej poznávacím znamením je však na prvom mieste ženskosť, ktorou je nasiaknutý každý jej výtvor. „Chcem sa postaviť zoči-voči racionálnosti, triezvosti a utilitárnosti, aby sa k slovu dostalo intuitívne, eklektické a intímne," hlása Nika Zupanc, ktorej sa dostalo svetovej pozornosti po uvedení lampy Lolita, prvého produktu, navrhnutého pre firmu Moooi. Hviezda príťažlivej dizajnérky odvtedy stúpa nahor a do svojho portfólia pridružila aj ďalšie renomované spoločnosti ako Moroso a Nodus. Zároveň navrhuje pod vlastnou značkou. Nepovšimnutá nezostala ani medzi skúsenejšími kolegami. Obľúbila si ju napríklad talianska stálica medzinárodnej dizajnovej scény Rossana Orlandi, pre ktorú Nika tvorí kolekcie v limitovaných edíciách.


nicazupanc_02 nicazupanc_03
Interiér baru As Aperitivo v Ľubľane (vľavo, foto Saša Hess) a kaviarne Lolita Café.

nicazupanc_04_lolita_lamp nicazupanc_05_gone_with_the_wind
Vľavo: Dizajnérka intuitívne vyhľadáva ženské archetypy, frivolnosť a naivita sa však v jej návrhoch menia na nadčasovú eleganciu. Zosobnením týchto obrazov je priam ikonická lampa Lolita Vyrába Moooi. Vpravo: Kolekcia Gone with the Wind (podľa románu Odviate vetrom) ponúka krehkú rovnováhu medzi ženskosťou a prirodzenosťou. Vyzývavo pôsobí najmä stolík Scarlet pôsobí s odnímateľným obojstranným krytom, pripomínajúcim zvlnenú dámsku spodničku. Čerešničkou kolekcie sú svietidlá Black cherry ako poetický symbol slobody. „Tvar týchto plodov ma fascinuje tým, že je jednoduchý a tajomný zároveň," vysvetľuje Nika Zupanc.

nicazupanc_06
Zľava: moderná kolíska Boris Cradle, naťahovacie autíčko Konstantin B a lampa Full Moon, s ktorou do svojho interiéru vtiahnete „mesačný" svit. Je prvou z kolekcie III pre luxusnú nábytkovú značku Sé (www.se-london.com).

nicazupanc_07
Pohovky Phonique a Tapisserie.

text: Anna Salvová
foto: archív dizajnérky

Celý článok si môžete prečítať v magazíne Top Fashion jeseň/zima 2013 - 2014.

 

    3158

    Súvisiace články