Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Outfit dňa / 1. august 2016

Vybudujte si ikonický šatník step by step

Osobný imidž je nesmierne dôležitý. To, ako nás ľudia vnímajú, ovplyvňuje každú časť nášho života, či už osobného, alebo profesionálneho.

Vybudujte si ikonický šatník step by step

Osobný imidž je nesmierne dôležitý. To, ako nás ľudia vnímajú, ovplyvňuje každú časť nášho života, či už osobného, alebo profesionálneho. Odevom prezentujeme svoju osobnosť, pričom vzhľad slúži ako komunikačný nástroj, ktorý naše okolie pozorne vníma a podľa toho sa k nám správa. Kde však začať pri jeho vytváraní? V kvalitnom a prehľadne zorganizovanom šatníku.

Čo nevidím, nenosím
Všetky veci v šatníku by mali byť umiestnené prehľadne. Nič nie je horšie ako prepchatý chaos, v ktorom sa nedá nič nájsť. Len vtedy totiž po niečom siahneme, ak to vidíme. Šatník by sme mali zrevidovať pri zmene sezóny, na prelome ročných období. Na triedenie vecí je nutné vyhradiť si dostatok času a nad jednotlivými kúskami veľa nerozmýšľať. Buďte nekompromisná! Riaďte sa prvou reakciou a vnútorným pocitom. Zhromaždite všetko oblečenie na jedno miesto a vytvorte si štyri kôpky, na ktoré budete veci jednu po druhej odkladať.


ÁNO: Praktické veci, ktoré pravidelne nosíte, máte ich rada a pristanú vám. Ide prevažne o módu na každodenné nosenie, ktorá reprezentuje váš životný štýl a ladí s vaším súčasným vkusom.
NIE: Veci, v ktorých sa cítite nepohodlne, nesvoja a tiež tie, ktoré ste nemali na sebe rok a viac. Pri každej veci sa sama seba spýtajte: Páči sa mi to? Pristane mi to? Zodpovedá kvalita tomu, čo chcem? Sedí mi to? Ako často to nosím? Vyjadruje to, kto som?
MOŽNO: Všetko, čím si momente nie ste istá – veci, ktoré majú pre vás sentimentálny význam a veci, ktoré stačí iba upraviť. Pozor! Veci, do ktorých sa snažíte schudnúť či pribrať, sem nepatria. Omnoho väčšou motiváciou pre vás bude, ak si po dosiahnutí želanej zmeny budete môcť zadovážiť niečo úplne nové.
VYRADIŤ/DAROVAŤ: Odstráňte všetko, čo nie je vo vašej veľkosti a všetko to, čo je obnosené alebo vyzerá zastaralo. Vyraďte aj veci, ktoré sa vám zdajú fádne a viac nepoužiteľné.

TIP! Zaveste si všetky MOŽNO do šatníka s vešiakmi smerujúcimi opačným smerom ako ÁNO, uľahčí vám to neskôr prehľad v tom, či to naozaj nosíte, alebo nie.

Organizáciou ku kreativite
Dobrá viditeľnosť vecí v šatníku je polovicou úspechu. Veci, ktoré sú usporiadané prehľadne a logicky, vám ušetria čas pri obliekaní a výbere, a tiež možno prispejú k objaveniu netušených možností rôzneho kombinovania.
Veci vždy usporiadajte podľa druhu oblečenia a podľa farieb – saká k sakám, sukne k sukniam, nohavice k nohaviciam. Zoradiť ich môžete aj podľa dĺžky rukávov, typu nohavíc, podľa príležitostí (na doma, do práce, na voľný čas, do telocvične, do spoločnosti). Do úvahy berte aj životný štýl a svoju osobnosť.
Sezónne odevy ukladajte do najvrchnejšej časti šatníka, ak nemáte miesto, odložte ich do škatúľ.
Snažte sa dať všetko, čo sa dá zavesiť, na vešiaky, najlepšie na rovnaké. Každý kus odevu by mal mať svoj vlastný vešiak. Získate tak nielen prehľad o tom, čo váš šatník obsahuje, ale tiež ušetríte čas žehlenia, pretože sa veci tak veľmi nepokrčia.

Hladké svetre, tričká a džínsy poskladajte do úhľadných komínčekov, pričom najťažšie kusy uložte naspodok. Zaručí to stabilitu.
Pre sukne a nohavice z jemnejších materiálov voľte vešiaky s úchytkami, ktoré zabránia pokrčeniu.
Spodnú bielizeň a ponožky ukladajte do zásuviek, ideálne s priehradkami. Praktické sú aj vysúvacie zásuvky či drôtené koše.
Šatky, opasky a náhrdelníky zaveste na háčiky na dverách zo šatníka. Ak nemáte miesto na dverách, poukladajte ich do dekoratívnych nádob či mištičiek. Do mištičiek alebo špeciálnych podnosov umiestnite aj náušnice, náramky, hodinky a prstene. Zbavte sa kúskov, ktoré nemajú pár, sú poškodené alebo ich už nenosíte.
V spodnej časti skrine skladujte topánky. Kabelky si uložte vyrovnané jednu vedľa druhej, ak nemáte miesto v šatníku, nájdite si nejakú policu v byte. Drahšie kabelky si vložte do ochranných obalov. Topánky ukladajte špičkou k vám, prípadne do škatúľ s menovkami.

TIP! Predtým, ako dáte oblečenie späť do skrine, skúste si ho rôzne nakombinovať. Kombinácie vrátane topánok a doplnkov, s ktorými ste spokojná, si odfoťte a nalepte na vnútro skrine. Pomôže vám to vo chvíľach, keď to budete najviac potrebovať.


Kvantita vs. kvalita
Nájdu sa v každom kvalitnom šatníku. Tvoria základ, na ktorom je postavená celá zvyšná garderóba. Reč je o desiatich základných kúskoch, ktoré sa nikdy neopozerajú a nevyjdú z módy. Sú nadčasového strihu, neutrálnych farieb a ľahko kombinovateľné. Kvalita v ich prípade zohráva významnú úlohu a oplatí sa do nich investovať.

1. Tmavé nohavice – Klasické tmavé nohavice sa hodia vždy a všade. Siahnite po rovnom alebo cigaretovom strihu v matnej farbe, kvalitnom a nekrčivom materiáli a s pútkami na opasok. Náš tip: F&F

FF LRNohavice Black25.00 AW16 PRESS WK29 W 140 3730

2. Biela košeľa/blúzka – Biela košeľa by mala byť neodmysliteľnou súčasťou každého dámskeho šatníka. Dá sa kombinovať mnohými spôsobmi a hodí sa na viacero príležitostí. Vďaka svojej bielej farbe vynikne jej nenútenosť a elegancia. Náš tip: GANT

GANT 432479 110 1 1299E 3 599Kc 40 990Ft

3. Malé čierne šaty – Nesmrteľná a univerzálna klasika vhodná na akúkoľvek príležitosť. Rôznymi doplnkami a šperkmi zabezpečíte jej nekonečné variácie. Pri výbere upriamte pozornosť na správny a perfektne padnúci strih šiat a kvalitný materiál. Náš tip: COS

COS GRID

4. Dámske sako tmavej farby –Dobre padnúce sako či blejzer z kvalitného, nekrčivého materiálu doladí hravo každý formálny aj neformálny look. Sako skombinujte s nohavicami rovnakej farby, z rovnakého materiálu a máte jednoliatu pracovnú rovnošatu. Náš tip: Tiger of Sweden

Tiger of Sweden S60904001 050 main

5. Kašmírový svetrík –Kašmírový svetrík s gombíkmi a dlhými rukávmi je stelesnením absolútnej elegancie a štýlu. Je mimoriadne hebučký a hrejivý a zároveň veľmi všestranný a praktický. Náš tip: Sofie D'Hoore

Sofie DHoore 12535581

6. Trenčkot – Elegantne a zároveň ležérne pôsobiaci trenčkot by mal byť neutrálnej farby, akou sú čierna, sivá, modrá alebo béžová. Kvalita materiálu vynikne najviac na jednoduchom strihu. V chladnejšom počasí môžete trenčkot zameniť za vlnený kabát v sivej, čiernej, hnedej alebo béžovej. Náš tip: ZARA

ZARA 0518 240 704

7. Biele tričko – So sakom, k sukni, k džínsom... Biele tričko je nesmierne variabilné. Dovoliť si k nemu môžete aj výraznejšie doplnky. Pri výbere sa zamerajte na materiál, hľadajte taký, ktorý udrží tvar. Náš tip: Max Mara

max mara NOVARA

8. Tmavé džínsy – Sýta tmavá farba a úzky strih rovná sa nadčasový model. Nielenže vám vyformujú postavu, môžete v nich ísť takmer všade. Základom je vedieť správne dokombinovať zvyšok outfitu. Náš tip: Calvin Klein Jeans

Calvin Klein Jeans J2IJ204453458 F

9. Čierne lodičky – Kvalitné kožené lodičky dodajú každému outfitu punc elegancie a luxusu. Jemne špicatý tvar vám opticky predĺži nohy. Náš tip: Dior

dior KCP097VNI S900 V3 Z

10. Kvalitná kabelka – Jedna univerzálna kabelka strednej veľkosti dokáže nahradiť desiatky trendových a nekvalitných. Mala by byť jednoduchého strihu, klasického tvaru a neutrálnej farby. Náš tip: Prada

PRADA Double Saffiano Cuir

TIP! Lodičky sem-tam zameňte za biele kožené tenisky. Kedysi čisto praktická záležitosť sa dnes nosí ako k šatám, tak i ku kostýmu. Ich variabilnosť je nekonečná, sú pohodlné a v kombinácii s elegantnejšími kúskami vytvárajú zaujímavý efekt. Náš tip: Vans

vans 18CEWB HERO

Nakupujte s rozvahou
Móda je vrtkavá záležitosť, neustále sa mení, vracia. Trendy sú raz in, raz out. O to dôležitejšie je mať šatník, ktorý pozostáva z klasických a nadčasových kúskov. Investovať sa oplatí aj do doplnkov (kabelky, hodiniek, okuliarov, šatky, opasku), ktoré budete mať poriadne dlho a hravo dodajú „lesk“ aj na prvý pohľad skromnému outfitu. Vždy sa však pridržiavajte pravidla „menej je viac“. Pri nákupe zvažujte, či sa daný kúsok bude dať kombinovať s vecami, ktoré už máte v šatníku, a, samozrejme, či sedí vašej postave farebne i strihovo. Nosiť by ste mali iba oblečenie, ktoré na vás vyzerá výborne a vyjadruje vašu osobnosť. Odhliadnuc od lákavej ceny, kupujte si len to, čo naozaj potrebujete alebo čo sa vám zapáči na prvý pohľad. Ak vám niečo nesedí už pri skúšaní v obchode, verte, že vám to nebude sedieť o nič lepšie ani doma. Na výhovorky typu „to je iba zlé svetlo v kabínke“ rýchlo zabudnite.

Už je to raz tak, čím viacej oblečenia v šatníku, tým menší a zložitejší výber. Prehľadne usporiadaný šatník má niekoľko výhod, jednou z hlavných je znovuobjavenie samej seba a štýlu, v ktorom sa cítite najlepšie. Revízia šatníka sa môže zdať ako zdĺhavý proces, výsledok však určite oceníte.

Na to, čo by nemalo chýbať v žiadnom dámskom šatníku a do čoho by mala žena naozaj investovať, sme sa opýtali aj slovenských a českých osobností s vycibreným vkusom a štýlom. Ako odpovedali sa môžete dočítať v printovej verzii magazínu Top Fashion.

text Barbora Dudinská, barboradudinska.com
foto: archív značiek

    3592

    Súvisiace články