Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 8. september 2016

Eleanor Lambert: Cisárovná zo 7. Avenue

Sezóna Fashion Weekov je už v plnom prúde. Prehliadky „veľkej štvorky“ (New York, Londýn, Miláno, Paríž) už tradične začínajú New Yorkom, ktorý odštartoval v utorok.

Eleanor Lambert: Cisárovná zo 7. Avenue

Sezóna Fashion Weekov je už v plnom prúde. Prehliadky „veľkej štvorky“ (New York, Londýn, Miláno, Paríž) už tradične začínajú New Yorkom, ktorý odštartoval v utorok. Dnes si pripomenieme jednu z najväčších legiend nielen americkej módy, Eleanor Lambert, ktorá bola okrem iného aj zakladateľkou New York Fashion Weeku.

Eleanor mala od detstva cit pre módu a dizajn, ktorý sa rozhodla zveľaďovať počas štúdia módy. Neskôr sa jej zameranie sústredilo najmä na reklamu a umenie. V roku 1937 stála pri vzniku Kostýmovej Inštitúcie v rámci Metropolitan Museum of Art, ktorý slúžil ako úschovňa unikátnych návrhov a rôznych trendov.


V 40. rokoch sa však postupne začala vracať do módneho priemyslu, kedy sa stala zakladateľkou Medzinárodného zoznamu najlepšie oblečených hviezd, Ceny módnych kritikov pod záštitou značky Coty, a najmä newyorského Týždňa módy v roku 1943. Vtedy predstavila koncept Fashion Weeku, ktorý by sa mal uskutočniť dvakrát do roka. Ako prvá v histórii mala tiež možnosť odprezentovať americkú módu v zahraničí. V 60. rokoch sa krajiny ako Taliansko, Nemecko, Austrália či Rusko oboznámili s americkou dizajnovou tvorbou.


Eleanor mala oko na nové talenty. Objavila mená ako Halston, a pomohla rozbehnúť kariéru návrhárom na čele s Oscarom de la Rentom či Annou Klein. Riadila sa heslom „Nikdy sa neobzeraj,“ žila prítomnosťou a nikdy sa nevzdávala.


Jej aktivity prirodzene viedli k prvému oficiálnemu zorganizovaniu Council of Fashion Designers of America (CFDA), ktoré funguje dodnes. V roku 2001 CFDA vytvorilo Ocenenie Eleanor Lambert za „výnimočný prínos v módnom priemysle, ktorý si zaslúži špeciálnu pozornosť.“ Ona sama však bola inšpiratívnou osobou a módnou ikonou. Jej štýl bol klasicky elegantný, tradične ste ju mohli zahliadnuť v kostýmoch, malých čiernych a perlách. Často však obmieňala návrhárov, ktorých dizajny si obliekla. Takto im chcela dať viac priestoru a pozornosti na prezentáciu.


Všetky svoje pracovné funkcie a aktivity odložila iba rok pred smrťou, no aj napriek tomu sa stále obklopovala ľuďmi, ktorí ju zamestnávali. Ako sama povedala „nechcela len tak sedieť a čakať na smrť.“

Foto: CC BY-SA

2400

Súvisiace články