Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 12. september 2016

5 dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Taliansko

Keby ste sa spýtali Taliana, prečo by ste mali navštíviť túto krajinu, dopili by ste fľašu Prosecca a on by ešte stále menoval veci, ktoré vás prilákajú na Apeninský ostrov. Lebo takí sú Taliani.

5 dôvodov, prečo by ste mali navštíviť Taliansko

Keby ste sa spýtali Taliana, prečo by ste mali navštíviť túto krajinu, dopili by ste fľašu Prosecca a on by ešte stále menoval veci, ktoré vás prilákajú na Apeninský ostrov. Lebo takí sú Taliani. A aj Taliansko je také – skvelé. Láska na prvé ochutnanie, na prvý krok či na prvé okúpanie. Ak ste ešte nikdy neboli na dovolenke v čarovnom Taliansku, tieto dôvody vás tam pritiahnu.

1. Talianske ostrovy

Taliansko má 356 morských ostrovov a hoci sa nemôže rovnať s takými gigantmi ako Grécko (6 000 ostrovov) či Fínsko (100-tisíc ostrovov), nájdete tu také parády, že aj označenie „raj“ je príliš slabé slovo. Medzi najobľúbenejšie ostrovy, a rozhodne právom, patrí Sicíli a Sardínia. Dva najväčšie ostrovy v Stredozemnom morí, ktoré sú obrovským lákadlom. Napríklad len takú Sardíniu navštívi ročne 10 miliónov turistov. Ak by ste hľadali niečo menšie, kde máte viac súkromia, a keď otvoríte okná v izbe uvidíte z každej strany na pobrežie, skúste ostrov Pantelleria, Lampedusa či San Domino.

2. Talianska kuchyňa

Najúžasnejšie na talianskej kuchyni je, že môžete jesť čokoľvek, na čo máte chuť a nepriberiete. Kto vie, či je to kvôli tomu, že to všetko vyplávate v mori alebo vychodíte v úzkych uličkách, alebo je to hotový zázrak. Kulinárskym zážitkom je už len samotná návšteva malých trhov – voňavé a čerstvé ovocie, koreniny, zelenina a hlavne ryby a ďalšie morské príšerky. Práve Taliansko je rodiskom tzv. „slow food“ stravovania, teda opakom fast foodov. Každý región a každé mesto vám ponúkne niečo výnimočné, a keď to doplníte skvelým vínom, pochopíte, čo je to la dolce vita.

3. Neskrotná príroda

Taliansko nie je iba o pieskových plážach, ale aj o majestátnych útesoch, napríklad na Sardínii nájdete jeden z najväčších v Európe – je to Punta Cristallo a radšej z neho neskáčte, lebo meria 326 metrov. Ak sa chystáte na Apeninský polostrov v zimných mesiacoch, zoberte si lyže, pretože Dolomity a Alpy vám dajú skvelé podmienky na lyžovačku. Medzi najobľúbenejšie rezorty patrí Livigno, Canazei či Courmayeur. Ale ak sa rozhodnete navštíviť tieto pohoria počas leta, nebudete sklamaní – krásne horské lagúny a jazerá, určite musíme spomenúť Lago di Garda či Lago di Como.

4. Čarovné pláže

A je to tu – milované talianske pláže. Tie najkrajšie na vás čakajú na ostrovoch. Len Sardínia má pobrežie dlhé 1850 km, čo predstavuje približne štvrtinu z celkovej dĺžky talianskeho pobrežia. A tu nájdete jednu z najkrajších častí pobrežia – La Smeralda, v roku 1977 sa tu dokonca natáčal aj James Bond. Sardínia je aj vďaka svojim plážiam veľmi obľúbená medzi celebritami, svoj dom tu má napríklad Michael Douglas, Bruce Willis či Ricky Martin. V tieni Sardínie neostáva ani Sicília, Elba či menšie ostrovy ako Capri, Liparské ostrovy či Ischia.

5. História

Na Taliansku je čarovné to, že nech ste kdekoľvek, narazíte tam na poriadnu dávku histórie. A teraz nehovoríme iba o tých najväčších a najznámejších mestách ako Rím, Benátky či Miláno. Ale aj o menších dedinkách, ktoré vám ukradnú srdce – Matera, Cinque Terre, Trapani či Alberobello. Všetko sú to mestečká, ktorá máte za jeden deň prechodené hore-dole, ale úzke uličky, kamenná dlažba a jedinečná vôňa vás prinútia, aby ste sa do nich zamilovali. A čo vy, aký je váš dôvod, pre ktorý by ste chceli Taliansko navštíviť?

Zdroj: Seocentrum

    2286

    Súvisiace články