Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 22. marec 2017

Kofeínový zázrak vás dostane do pohody a navodí pocit šťastia

Pre niekoho je to priam každodenný rituál a nevie si bez neho predstaviť bezproblémové fungovanie. Nájde sa ale aj zopár jedincov, ktorý tomuto nápoju s radosťou odolávajú a neobjavili v ňom žiadnu slasť.

Kofeínový zázrak vás dostane do pohody a navodí pocit šťastia

Pre niekoho je to priam každodenný rituál a nevie si bez neho predstaviť bezproblémové fungovanie. Nájde sa ale aj zopár jedincov, ktorý tomuto nápoju s radosťou odolávajú a neobjavili v ňom žiadnu slasť. Pôvodne ho totiž rastliny produkovali na svoju obranu, teda ako jed. Pre človeka je však táto jedovatosť pomerne nízka.

Reč je o káve a kofeíne, ktorý mnohých takpovediac udržiava pri živote. Ako každá vec, má aj káva svoje plusy aj mínusy. Ak sa na to všetko pozrieme detailne, priam ako pod mikroskopom, zistíme veľmi veľa zaujímavých vecí. Za energiu a dostatok bdelého stavu vďačíme kofeínu, ktorý obsahuje látky označujúce sa ako psychostimulanty. Môže to byť zázračný liek, ale v nadmernom množstve samozrejme aj jed. Takéto psychostimulanty nevyvolávajú klasické halucinácie a poruchy vnímania. Majú veľký vplyv na prenášače, ktoré sa starajú o prenos informácií a nervových vzruchov z jedného vlákna na druhé. Podobne funguje aj dopamín, adrenalín, noradrenalín a serotonín, najbežnejšie prenášače.

Negatívne účinky

Takéto látky vedia byť však návykové, o čom ste sa už možno presvedčili aj na vlastnej koži. V prípade kávy je to riziko síce menšie, ale ak to preháňate aj pri nej, nemusí to dopadnúť dobre. „Všetko s mierou“. Pri popíjaní kávy sa to snažte dodržiavať tiež. Pokojne sa posadiť na jedálenskú stoličku a užiť si šálku rannej kávy ešte nie je nič zlé. Pokiaľ by ste si robili o dve hodiny ďalšiu, asi to nebude moc dobrý smer.

Vďaka kofeínu sa v mozgu zvyšuje hladina dopamínu, ktorý sa stará o naše pocity šťastia. Tiež sa zvyšuje činnosť nadľadviniek, ktoré zasa produkujú adrenalín. O jeho účinkoch vám toho asi moc písať nemusíme. Klasické zvýšenie krvného tlaku, búšenie srdca, prehĺbenie dýchania a rozšírenie ciev.

Pozitívne liečivo

Kofeín sa však veľmi dobre ujal aj ako liečivá látka. Jeho pozitívne účinky sa dokonca využívajú aj v samotných liekoch, čo si môžete niekedy všimnúť pri ich zložení. Kofeín sa dokonca postará aj o uvoľnenie svalov v prieduškách, čo sa začalo využívať pri liečbe astmy. V zmesi s kodeínom vie veľmi dobre pomôcť pri liečbe príznakov dráždivého kašľa.

Nech je to ako chce, naozaj si nepokazte svoje zdravie žiadnym prípravkom, ktorý určitým spôsobom stimuluje vaše telo. Urobte si z pitia kávy rituál, ktorý vám prináša aj estetický pôžitok. V pohodlí domova si sadnite do obývacej izby, nohy pohodlne položte na pevnú dlažbu a zo začiatku sa nechajte unášať omamnou vôňou kávy. Nepite ju ani príliš rýchlo, kvalitná a čerstvá káva vám dodá energiu na niekoľko hodín, ak však účinok vyprchá, nie je dôvod na novú šálku.

Radšej si predlžujte radosť na tú ďalšiu, ktorá bude chutiť rovnako lahodne.

Zdroj: seocentrum

    1274

    Súvisiace články