Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 31. december 2016

Ako sa diétovalo v priebehu rokov?

S príchodom nového roku sa mnohí z nás odhodlávajú na nové predsavzatia a ciele. Jedným z najčastejších býva práve chudnutie a zdravší životný štýl.

Ako sa diétovalo v priebehu rokov?

S príchodom nového roku sa mnohí z nás odhodlávajú na nové predsavzatia a ciele. Jedným z najčastejších býva práve chudnutie a zdravší životný štýl. Ak hľadáte tú správnu diétu, ktorou začať nový rok, možno nájdete inšpiráciu v našom článku.

 

1820: Voda a ocot
V 1820 si ľudia mysleli, že štíhla línia sa dá dosiahnuť pitím octu s vodou. Túto diétu spopularizoval Lord Byron, ktorý odporúčal vypiť 3 lyžice octu v pohári s vodou pred každým jedlom.

1850: Cukor a škrob
Odrezanie cukru a škrobu z vášho jedálnička vám malo zaručiť zhodiť pár nechcených kíl,ktoré sa však hneď nahrnuli naspäť keď ste s diétou skončili.

1890: Prežúvanie
Prežuť sústo 100 krát v priebehu jednej minúty sľubovalo zhodiť nadbytočnú váhu.

1918: Rátanie kalórii
Kalórie si rátame od roku 1918. Na efektivitu tohto spôsobu jedenia prišla Lulu Hunt, ktorá vtedy ešte netušila, aký vplyv to bude mať na budúce stravovanie.

1925: Cigartové chudnutie
Značka cigariet Lucky Strike v roku 1925 vytvorila reklamnú kampaň, ktorá nás nabádala na “cigaretu miesto sladkostí.” A tak sa zrodila cigaretová diéta.

1930: Hollywoodska diéta
Známa tiež ako grepfruitová diéta je dnes jednou z najväčších diétových lží. Založená bola na myšlienke, že grepfruit spaľuje tuk a ľudia by ho mali jesť s každým jedlom.

1950: Pomoc od parazitov
Operná speváčka Maria Callas schudla 30 kíl s pomocou pásomnicovej diéty. Jednoducho zhltla pilulku s vajíčkami parazita a neskôr sa tešila z výsledkov. Dodnes je tento postup jedným z najnechutnejších.

1960: Weight Watchers
Weight Watchers sú známi najmä v USA, no predstavujú prvú väčšiu komunitu, ktorá podpoovala chudnutie. Popularite sa teší aj dnes, a šťastnou zverenkyňou je napríklad aj Jennifer Hudson.

1970: Diéta spiacej princeznej
Nebezpečný mix sedatív a dlhého, nezdravého spánku vám mal pomôcť zabudnúť na jedlo.

Žiadne sacharidy
Populárna Atkisnova diéta uviedla jedálniček, ktorý vyučoval takmer všetky sacharidy.

1980: Diéta z Beverly Hills
Podľa tejto diéty ste mohli skonzumovať počas dňa iba 10 kúskov ovocia. Neskôr sa pridali proteínové mixy.

1990: Falošné jedlo
Umelé sladidlá a iné potravinové náhrady uzreli svetlo sveta a začali sa naplno využívať v bežnej strave.

Podľa krvnej skupiny
Na základe vašej krvnej skupiny ste sa mali riadiť príslušným jedálničkom. Skupina A napríklad mohla jesť ba vegetariánske pokrmy, zataľ čo 0 sa odporúčal vysoký príjem bielkovín a nízky príjem sacharidov.

2000: Dukanova diéta
Francúzsky lekár Pierre Dukan vymyslel diétu založenú na vysokom príjme proteínov a stala sa jednou z najobľúbenejších návodov na chudnutie.

Paleo
O paleo diéte sa hovorilo už v roku 1975, no až na začiatku milénia sa z nej stal trhák. Jej princíp je jednoduchý- jedzte ako pračlovek!

2012: Pôst
Fasting diet predsavuje diétu, kde si svoj čas v dni rozdeľujete na 2 časti- vtedy keď jete a vtedy keď “pôstite.”

Šťavy
Očistné šťavy a džúsytakisto zažili svoj boom. Tie slubovali detox a očistu tela.

Bez cukru
Aj v roku 2016 sa popularite tešila “bezcukrová” diéta. Efektivita v zdraví je tu však významnejšia ako pri chudnutí.

    1334

    Súvisiace články