Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 1. august 2016

Cvičte, budete lepšou matkou

Nie je to tak dávno, ako sa Denisa Lipovská stala majsterkou Európy v kategórii bikini fitness. A ešte menej času uplynulo od narodenia jej dcérky Adelky, ktorá sa prihlásila na svet uprostred sľubne sa rozvíjajúcej kariéry.

Cvičte, budete lepšou matkou

Nie je to tak dávno, ako sa Denisa Lipovská stala majsterkou Európy v kategórii bikini fitness. A ešte menej času uplynulo od narodenia jej dcérky Adelky, ktorá sa prihlásila na svet uprostred sľubne sa rozvíjajúcej kariéry. Koho iného by sme sa spýtali na to, ako sa dostať do formy po pôrode, ak nie matky, úspešnej fitnesky a trénerky v jednej osobe?

Nemusíte byť majsterkou sveta, aby ste sa po narodení dieťaťa dokázali vrátiť k svojim pôvodným telesným proporciám. Ťažko však s takouto vetou vyrukovať na matku, ktorej v postieľke narieka dieťa a ktorá si so sivými kruhmi pod očami (pretože sa už dva týždne poriadne nevyspala) nešťastne premeriava v zrkadle svoju postavu, ktorá „veru nie je tým, čo bývala“. Čo však robiť, keď materská dovolenka nemá nič spoločné s bezstarostným vylihovaním na pláži, ale predstavuje skutočný „full-time džob“?

Denisa Lipovská bez okolkov hovorí: „Treba sa naučiť myslieť aj na seba. Hoci je naša dcérka ukážkovým dieťaťom, aj my sme prežili obdobie, keď sme sa pri nej poriadne nevyspali. Ak vám to však dieťa čo i len na chvíľku dovolí alebo ho môžete na hodinku či dve zveriť do rúk niekomu inému, využite tento moment a venujte sa sebe. Urobte to najmä v čase, keď je bábätko menšie a má pravidelný spánkový režim. Nebudete žiadnou krkavčou matkou, ak z času na čas vypadnete z jednotvárneho kolotoča materských povinností. Ja sa po cvičení vraciam domov absolútne oddýchnutá a plná pozitívnej energie, ktorú prenášam aj na svoje dieťa. Takto sa dokonca cítim byť oveľa lepšou matkou. Dokážem si chvíle strávené s Adelkou dokonale vychutnať,“ vysvetľuje a jednou rukou obratne nalieva kávu, kým v druhej drží dcérku, ktorá sa potmehúdsky usmieva na novú návštevu. Pri pohľade na túto okatú nezbednicu máte pocit, že na svete nemôže existovať pohodovejšie dieťa.

Vedieť sa správne „namotať“
Keď som sa s Denisou stretla naposledy, pracovala ešte v online agentúre. Doteraz si pamätám, s akým zápalom dokázala pred klientom obhajovať jednotlivé rozpočtové položky mediálneho plánu. Myslím si, že aj vďaka oduševnenosti dokázala dosiahnuť také veľké úspechy vo fitnes. Húževnatosť prináša ovocie, čokoľvek robíte. „Ja to mám čiastočne v povahe, pretože som býk, takže keď sa zatnem, len tak ľahko sa nevzdám,“ hovorí so smiechom. Lebo kde je vôľa, tam je aj cesta. „Reálne neexistuje nikto, kto by nedokázal urobiť zmenu vo svojom živote. Všetko spočíva v prístupe. Veľkým problémom väčšiny dnešných ľudí je však lenivosť. A nedočkavosť. Hľadajú čo najľahšie cesty, ktoré by im pomohli dostať sa rýchlejšie k výsledku. Ale takto to nefunguje,“ upozorňuje Denisa. „Pri chudnutí sa často sústredíme na príliš vzdialený výsledok, na nejakú vysnívanú predstavu o tele, ktoré by sme chceli mať. Je to však veľmi nešťastné nastavenie mysle, ktoré pôsobí skôr ako brzda osobného progresu. Takíto ľudia sú vnútorne deprimovaní, lebo sa, celkom logicky, nevedia dopracovať k želanému efektu. Pri cvičení preto odporúčam zamerať sa na celkom malé ciele, napríklad na týždenné či mesačné pokroky. Nie je to len o odhodlaní – jednom kroku, ale o vytrvalosti, vďaka ktorej sa budete krok po kroku posúvať ďalej. A podstatné je nevzdať sa ani vtedy, keď stratíte motiváciu alebo urobíte chybu. Zhrešili ste a dali ste si večer zákusok? Tak to napravte tréningom. Neprepadnite depresii z toho, že ste to opäť nezvládli. Alebo máte zlý deň a chuť zaliezť do postele? Aj keby ste sa mali do fitka doplaziť, tak tam choďte. Uvidíte, vyjdete odtiaľ ako úplne iný človek. Skúste sa jednoducho ‚namotať‛ na pocit, ktorý sa dostaví po cvičení.“

Skúsená fitneska a dnes už aj osobná trénerka vie, o čom hovorí. Do sveta profesionálov totiž nevhupla rovnými nohami, ale postupne. Prepracovala sa sem rozličnými zamestnaniami, počas ktorých, ako tvrdí, sa vlastne iba hľadala – od štúdia na Vysokej škole stavebnej v Bratislave, cez spíkerku v rádiu a online marketing. Z nevinného zámeru dostať sa do formy sa odrazu vykľul oveľa ambicióznejší plán, kvôli ktorému čoraz viac času trávila vo fitnes centre, zatiaľ čo pracovné záležitosti odsúvala na neskorý večer. Keď nastal okamih rozhodnúť sa pre jednu kariéru, chytila sa príležitosti a vyšlo to. Fitnes sa stalo nielen jej živobytím, ale aj životným štýlom, do ktorého hravo zapadol aj príchod Adelky. „Musím sa priznať, že sa v tom vidím viac než v čomkoľvek inom, čo som doteraz robila. Teraz, keď fungujem aj ako trénerka, mám obrovskú radosť aj z priamej spätnej väzby od ľudí. Už len fakt, že sa na mňa klienti tešia, ma posúva dopredu. Výsledky mojich zverencov sú len obrovským bonusom, veľakrát sú dané práve klientom a nie trénerom, ako sa mnoho ľudí mylne domnieva. Za výsledkami stojí len vaše vlastné rozhodnutie, či sa pustíte do boja. Tréner je pri tom, samozrejme, obrovskou oporou, najmä z hľadiska techniky cvičenia a úpravy stravy či ďalších cenných informácií.“

tehotne fitness 001

Cvičenie - náboj energie
Dôležitou zásadou pri cvičení, a obzvlášť u tehotných žien alebo žien po pôrode, je vytvoriť si pozitívny vzťah k svojmu telu. „Nikdy sa na svoje telo nepozerajte s nechuťou či odporom. Mňa osobne počas tehotenstva nadchol celý biologický proces, ktorý sa vo mne odohrával. Nedokázala som uveriť, že vo mne rastie malý človek,“ vykresľuje svoje pocity fitneska. Ako hovorí, obavy žien zo straty proporcií v tehotenstve sú často neopodstatnené, pretože ženské telo je prirodzene nastavené na to, aby sa vrátilo naspäť do svojej pôvodnej formy. Len treba vedieť, čo je preň správne. O tom však neskôr.

Informácia o dieťatku Denisu síce dosť zaskočila – len mesiac predtým ešte súťažila, a teda mala aj veľmi nízke percento tuku – bolo to však príjemné zistenie. „S manželom sa zvykneme smiať, že som otehotnela hneď, ako som zliezla z pódia. Absolvovala som niekoľko súťažných sezón za sebou, preto som čakala, že bude nejakú dobu trvať, kým otehotniem. Na druhej strane je pravda, že moje telo bolo vďaka skvelej forme na tehotenstvo ideálne pripravené. Odrazu mi začalo vysielať signály, že sa čosi deje. Nezvládala som bežnú tréningovú záťaž a cítila som veľké pálenie vo svaloch. A to je ďalší bod. Treba sa naučiť svojmu telu načúvať. V tehotenstve viac než kedykoľvek predtým,“ podotýka.

Počas tohto obdobia radí fitnes trénerka zvoľniť tempo cvičení a vytvoriť priestor na zdravý vývoj dieťaťa, ktorý má byť prioritou. Zaoberať sa tým, v akých partiách priberiete, je v podstate zbytočné. Počúvať svoje telo znamená napríklad vedieť rozlišovať, či prežívate opodstatnenú únavu alebo obyčajnú lenivosť, ktorú možno prekonať práve cvičením. „Pohyb v tehotenstve môžem len odporúčať. Intenzitu tréningov však treba nastaviť individuálne. Ak máte dojem, že ste v rámci svojich možností na hrane, alebo sa necítite dobre, jednoducho cvičenie obmedzte alebo vynechajte. Sama som musela zo zdravotných dôvodov cvičenie počas prvého trimestra a potom aj v siedmom mesiaci prerušiť. Samotný pohyb však pre donosenie plodu nepredstavuje riziko. Práve naopak, aktívny prístup počas tehotenstva, či už ide o cvičenie alebo obyčajné prechádzky na čerstvom vzduchu, každej žene iba prospeje. Hlavne v prvých týždňoch sa zvykne dostaviť veľká únava, zdravý pohyb vám však dodá novú energiu. Naopak, ak v tehotenstve pohyb obmedzíte, môže váš organizmus znášať ťažšie nielen pôrod, ale aj návrat do pôvodnej formy,“ pokračuje Denisa, ktorá za mnoho rád vďačí aj skúsenému trénerskému páru – manželom Kopčokovcom.

Chute verzus chúťky
„Raz o mne písali: Cvičila v tehotenstve a pozrite sa, ako vyzerá!“ spomína pobavene Denisa. „Tu musím podotknúť, že za moju formu vďačím najmä aktívnemu pohybu ešte pred tehotenstvom. Silné a zdravé telo sa totiž ľahšie vyrovná so všetkými zmenami, ktoré so sebou prinesie počatie a donosenie plodu. Dôkazom toho som bola ja sama, keď som dve hodiny po pôrode sama „prehupla“ z pôrodnej postele na mobilnú bez pomoci ošetrujúceho personálu.“ V čase mimo tehotenstva sa podľa jej slov dajú vďaka posilňovaciemu tréningu aj s kritickými partiami urobiť zázraky. Háčik je totiž v tom, že počas tehotenstva s nimi nič neurobíte. Práve naopak, s priberaním, napríklad v oblasti zadku, či s celulitídou sa treba zmieriť ako s prirodzeným javom. Telo si totiž kvôli dieťatku vyrába väčšie zásoby tuku, ktoré sa celkom logicky viažu práve v kritických partiách. Z toho dôvodu nemá ani zmysel zapájať do cvikov počas tehotenstva brušné svaly. „Ako trénerka odporúčam všetkým mladým dievčatám či ženám, ktoré ešte nerodili, aby na sebe pracovali najmä pred tehotenstvom. Keď príde na svet dieťa, ktorému treba venovať všetku pozornosť, to ide oveľa ťažšie.“

Z hľadiska cvičení sa treba sústrediť predovšetkým na vrchnú časť tela, ako sú chrbát a ramená. Tie sa paradoxne oveľa viac zanedbávajú. Kojenie, nosenie a neustále zdvíhanie dieťaťa však predstavujú enormnú záťaž na chrbticu a môžu spôsobiť veľké bolesti či narušiť pekné držanie tela. Nezabudnite tiež svoju pokožku dobre premasťovať, a to počas tehotenstva i po ňom, vo veľkej miere tak predídete vzniku strií. Telu môžu prospieť aj rozličné ošetrenia pokožky v kozmetických salónoch, olejové zábaly či masáže. „A pamätajte, tehotná budete mať stále viac času pre seba než s bábätkom,“ pokračuje sympatická trénerka.

Počas tehotenstva dbajte najmä na stravu, čiže na príjem konkrétnych živín, ako sú bielkoviny, sacharidy, vitamíny či tuky. Na mýty, že mamička má jesť pri očakávaní potomka za dvoch, radšej zabudnite. Sledujte svoje chute a zároveň sa učte odolávať obyčajným chúťkam. Správnymi stravovacími návykmi možno, takpovediac, očistiť chuťové bunky, čo je ideálne ešte v čase pred otehotnením. „Na druhej strane si myslím, že súčasťou zdravého stravovania by mala byť aj odmena. Povoľte si v jedálnom lístku aj jeden prehrešok – nejaké jedlo, ktorú milujete a neviete sa ho vzdať. Pre jednu to môže byť pizza, pre inú zákusok. Ja som si napríklad v prvom trimestri tehotenstva dopriala klasickú domácu stravu, ktorú som si nemohla dovoliť počas súťaže, napríklad plnenú papriku,“ priznáva Denisa. Takýmto ústupkom voči svojim chúťkam sa šikovne vyhnete bezmyšlienkovitému vyjedaniu chladničky, či už kvôli stresu alebo nedostatku času na normálne jedlo počas dňa. Následkom nezdravého stravovania je totiž nadmerné ukladanie tuku v tele, samozrejme v oblastiach, kde to nevidíme rady.

Nerobte brušáky, posilňujte!
„Kedy ťa to po pôrode začalo ťahať opäť k cvičeniu?“ pýtam sa, kým Adelka zaspáva mamine v náručí. „Musím povedať, že som mala doslova fitness pôrod – rýchly a s minimom nepríjemných bolestivých okamihov,“ usmeje sa moja hostiteľka. Zo všetkého na svete si želala hlavne prirodzený pôrod. „Chcela som byť s dieťatkom v kontakte hneď od samého začiatku, čo by bol po zásahu cisárskym rezom asi problém. Našťastie, spolu s manželom sme si užili dvojhodinový bonding, ktorý bol nezabudnuteľný. Dodnes si tieto okamihy pamätám ako na chvíle plné krásnej eufórie.“ Povznášajúci pocit vlial do tela novú energiu a to si hneď vypýtalo svoju dávku tréningového vitamínu. „Cvičiť som začala štyri týždne po pôrode. Bytostne som túžila po aktivite, potrebovala som totiž v prvom rade rozhýbať svoje telo. Mala som šťastie, lebo Adelka dokázala spať aj tri hodiny, takže som ich mohla využiť na cvičenie. Ak sa o ňu nemohol postarať manžel alebo niekto z rodiny, zaparkovala som kočík jednoducho vo fitku a kým spala, ja som posilňovala. Hovorí sa síce, že po pôrode aj tak schudnete, lebo sa pri bábätku ani na sekundu nezastavíte, lenže pozor, pri starostlivosti o dieťa často robíme veľmi nezdravé pohyby. Matky napríklad robia chybu pri dvíhaní dieťatka – nerobia to cez nohy z drepu, ale priamo cez chrbát, čím výrazne zaťažujú chrbticu. Pri kojení sa zároveň skracujú prsné svaly, v dôsledku čoho sa žena prirodzene zhrbí. Aj preto je dôležité sústrediť sa na posilnenie chrbta a ramien a na správne držanie tela.“

Odpoveď na otázku, kedy začať s tréningami, je tiež individuálna a závisí od typu pôrodu, možných komplikácií či zákrokov, ako aj od toho, nakoľko sa žena venovala cvičeniu predtým, ako priviedla na svet svoje bábätko.
„Dá sa cvičiť aj doma?“ pýtam sa, mysliac pritom na ženy, pre ktoré je nemysliteľné odskočiť si do fitka. „Isteže, aj v domácich podmienkach môžete urobiť pár cvikov, ale malo by ísť iba o prechodné riešenie. V praxi to aj tak znamená, že cvičíte, obrazne povedané, so žehličkou v jednej ruke a s vareškou v tej druhej, lebo sa zároveň snažíte postíhať všetky ostatné činnosti, kým dieťatko spí. Vyhradiť si čas na cvičenie doma je počas materskej dosť komplikované, nehovoriac o skladbe jednotlivých cvikov. 50 brušákov a 50 drepov nemôžete považovať za tréning, nanajvýš vám môže privodiť dobrý pocit z toho, že sa vôbec hýbete.

Navyše, z brucha nikdy neschudnete pomocou cvikov na brucho. Brušné partie si, paradoxne, najlepšie vyformujete cvičením veľkých svalových partií, ako sú chrbát a nohy. Veľké svaly totiž spotrebujú pri pohybe oveľa viac energie, takže ak sa dostatočne dobre zaťažia, telo bude ťažiť zo všetkých svojich zásob, a teda spaľovať aj tuky uložené v bruchu či iných kritických partiách. Preto sú pri chudnutí neodmysliteľné cvičebné programy zamerané na celkové posilnenie tela,“ zdôrazňuje Denisa a dodáva, že čas na zmysluplný tréning si treba vedieť nájsť. „Klobúk dole pred ženami, ktoré nemajú takúto možnosť, pretože im chýba partner či rodina, ktorí by im s dieťaťom pomohli. Na druhej strane si však treba priznať, že väčšina by si voľnú chvíľu našla, len sa nevie k tomu donútiť. Chodia ku mne aj mamičky, ktoré majú tri deti a zvládajú to. Ako som hovorila na začiatku, všetko spočíva v osobnom prístupe a motivácii každej z nás.“

A čo samotné kojenie? Existujú totiž ženy, ktoré sa obávajú, že ním utrpia najmä prsia, pokračujem v rozhovore. „To je tiež ďalší mýtus. Neexistuje lepšia vec na regeneráciu ženského tela po pôrode, ako je kojenie. Nielenže pomáha vytvoriť väčšie puto medzi matkou a dieťaťom, ale takisto pomáha žene vrátiť sa do pôvodnej formy. Hneď pri prvom prisatí bábätka sa vyplavuje tzv. oxytocín, ktorý zavinuje maternicu. Keď kojíte, dávate zo seba to najlepšie svojmu dieťaťu a zároveň robíte mnoho aj pre seba, najmä ak ide o popôrodné chudnutie. Rozhodne je lepšie dopracovať sa ľahšie k vyrysovanej postave, než sa obávať o prsia. Poznám mnoho žien, ktoré odkojili viac detí a neprežili žiadnu výraznú estetickú ujmu. A nakoniec, dnešná medicína pozná spôsoby, ako vyriešiť aj takýto problém,“ vysvetľuje s úsmevom fitnes mamička, ktorej sa vrátila pôvodná forma po 16 týždňoch tréningu. A vraj to po pôrode išlo akosi ľahšie. Akoby s tehotenstvom svaly nielenže obnovili svoju pamäť, ale zároveň získali novú fyzickú silu. Veď nakoniec, to by malo byť zmyslom tehotenstva – aby po ňom žena, ktorá dala život novej bytosti, ešte viac rozkvitla.

tehotne fitness 002


DENISA O SEBE

Môj najkrajší zážitok v živote?
Určite pôrod – bol to najeuforickejší moment, aký som kedy zažila.

Moja najobľúbenejšia vôňa
Samozrejme, vôňa mojej dcérky. :-) Momentálne fičím aj na Adelkinom olejčeku Sophie la Girafe. Nie som veľmi fanúšikom dnešnej preparfumovanej doby. Viackrát za deň sa sprchujem, ale so sprchovými gélmi to nepreháňam. Mám obľúbené vône, aplikujem ich však iba na zátylok, aby vytvorili príjemnú auru. Kozmetiku nakupujem výlučne v bio obchodoch, kvalitným olivovým či kokosovým olejom nič nepokazíte.

Ktoré tri veci nesmú momentálne chýbať v mojej kabelke?
Telefón je môj verný kamarát, najmä teraz, keď nemám čas sedieť nad počítačom. Je v ňom ukrytý celý môj sociálny život, obsluhujem v ňom instagram, facebook aj e-maily. A fotím svoju dcérku. Neustále. Vytvorila som už asi tri milióny fotiek. :-) Potom mám vždy poruke nejakú hračku pre Adelku a krém na ruky. Nemám totiž veľa času na starostlivosť o nechty, takže sa snažím ruky aspoň dobre zvlhčovať – aktuálne je mojím favoritom levanduľový antistresový krém z Manufaktury.

Moje životné motto
Neoberaj sa o energiu riešením vecí minulých a nemysli ani na veci, ktoré nemôžeš zmeniť. Mysli pozitívne a zostaň vytrvalá vo svojich cieľoch.

Zdravé menu podľa Denisy Lipovskej, ako aj rady ako sa dostať po pôrode do formy od matiek – modeliek sa dočítate v Top Fashion jar/leto 2016.

text: Anna Salvová
foto: Lubomir Pidany
priestory na fotenie poskytol: Crossfit Bratislava
outfit: www.newfitshop.sk

    2591

    Súvisiace články